Stii ce e important in fotografia de produs?

In orice fotografie lumina este foarte importanta!! De fapt este chiar baza, fotografia fiind nimic altceva decat o surprindere a jocului de lumini.

Fotografia de obiect trebuie facuta la lumina corespunzatoare...nici prea absenta nici prea puternica. Este recomandata lumina alba, puternica, "dozata" corespunzator cu ajutorul corturilor de difuzie (light tent) si a softboxurilor.

Fotografiile de obiect facute in aer liber, deci in lumina naturala - trebuie facute in...semi-umbra... niciodata in bataia directa a soarelui!

Fundalul...este si el extrem de important! Eu una folosesc aproape mereu fundalul alb - pentru ca creaza luminozitate si scoate in evidenta fiecare culoare, nedistragand atentia si fiind si mai suportabil pentru ochi.
Rar folosesc altceva, in functie de ceea ce vreau sa scot in evidenta sau de experimente. Mai folosesc negru uneori, pentru piesele albe sau foarte deschise, spre alb.
Oricum, in general in fotografia de obiect sunt recomandate pentru fundal culorile neutre - alb, negru, gri (vezi aici de ce, influentele lor) ; se pot folosi si beige sau crem- tocmai pentru a nu distrage atentia de la obiect si de a ii pastra culorile cat mai apropae de realitate.
Aceste fundaluri este de preferat sa fie uni si fara decoratiuni adaugate . Imprimeurile si decoratiunile distrag atentia si de cele mai multe ori obiectele se pierd pur si simplu ...

In cazul in care se folosesc totusi culori, este bine sa fie folosita pentru fundal culoarea complementara celei dominante din obiect, tocmai pentru a potenta culoarea obiectului dar si a crea armonie. In caz de obiect in mai multe culori, se tine cont si de celelalte, evident.
De exemplu, daca am o piesa in rosu dominant si putin verde, nu voi face fotografia pe un fundal verde. As putea, de exemplu sa folosesc un fundal galben-portocaliu sau albastru-violet (schema triadei complementare), in functie si de ceea ce vreau sa transmit :)
De asemeni, pentru culorile fundalului trebuie tinut cont si de valorile si tonurile obiectului.

Aceleasi reguli de fundal se aplica si in cazul fotografiei de produs in aer liber, in natura - cu modificarile specifice cazului.


Intr-o zi vom vorbi si despre cateva setari de baza ale aparatului foto. E ca un joc oricum.







Andra
BijouxDeMonAnge

Un comentariu: