DIY: Fotografii profesionale (I): LIGHT TENT





In general, una dintre problemele cu care
se confrunta
confectionerii de produse
hand made este fotografierea
obiectelor.
Ea n-ar fi o problema in sine,
mai ales ca ideile
creative curg garla, insa
de cele mai multe ori o aparatura
profesionala,
un studio foto sau chiar un fotograf profesional

sunt chiar departe de a putea fi accesibile.
Iar aceste lucruri par a fi foarte importante,
insa pe atat de costisitoare
.
Fotografia este intr-adevar o arta!

Daca iti vinzi produsele in offline, nu este asa o problema (decat daca vrei sa iti construiesti un portofoliu al muncii tale de-a lungul timpului). Insa ce te faci atunci cand singura optiune este cea online? La fel ca mine, sunt multe persoane care aleg ca principala metoda, comercializarea online, pe blog si/sau diverse site-uri, personale sau nu.

In acest ultim caz, fotografiile joaca un rol extraordinar de mare. Pe langa imaginatie, ele trebuie sa cuprinda si calitate.

Luminile prea multe sau lipsa lor, umbrele deranjante, reflexiile nedorite, culorile sterse sau prea aprinse (departe de realitate), contrastul lipsa si multe altele nu fac altceva decat sa ii provoace "vizitatorului" dorinta de a trece repede peste, chiar de a parasi site-ul. Degeaba lucrarea este foarte elaborata, culorile sunt cu grija alese, munca a fost de cateva ore, de sufletul pus nu mai spun, daca toate acestea sunt estompate de calitatea, sau mai bine spus lipsa calitatii pozelor.
Am descoperit ca o claritate a imaginilor, o redare cat mai autentica a culorilor, vizibilitatea sporita a detaliilor, uniformizarea luminii si a umbrelor, scoaterea in evidenta a produsului, toate acestea pot fi realizate chiar si cu un buget mai modest.

Am observat ca din fotografiile deja realizate de mine pana acum, nu toate au iesit asa cum imi doream. Era clar ca se cerea o schimbare, o imbunatatire. Ma gandisem sa apelez la un fotograf profesionist, insa nu are rost, cel putin deocamdata, avand in vedere ca aceste fotografii le pot realiza si eu.

De ceva vreme am descoperit "light tent"-ul sau "light box"-ul. Vazusem imagini cu un produs profesional, am inteles la ce foloseste si cat este de necesar in acest domeniu, dar am descoperit si ca mi-l pot confectiona si singura, acasa, din materiale nu chiar atat de costisitoare, insa la indemana. Cred ca cele mai scumpe din tot proiectul sunt becurile, respectiv lampile. Acest light tent nu consta in altceva decat dintr-o cutie captusita cu panza alba si lumini directionate prin aceasta panza.
Principiul dupa care functioneaza este ca, filtrand fasciculul puternic de lumina pintr-un paravan textil, lumina ajunsa pe suprafata fotografiata va deveni mai blanda, soft, deci imaginea va fi mai reala si mai buna.

Desi stiam de mult timp de el, abia acum o saptamana m-am hotarat sa il pun in practica! Va voi arata, pas cu pas, cum mi-am confectionat singura aceasta cutie pentru lumini.

Materiale:
- o cutie de carton mare (nu este o dimensiune standard, se alege dupa preferinte, insa trebuie sa fie destul de incapatoare pentru a avea loc produsele ce trebuie fotografiate)
-hartie alba de impachetat
-foaie mare de carton alb - sau in orice culoare doriti sa realizati fundalul.
-panza alba (din cea simpla, folosita pentru lenjeria de pat)
-accesorii de lipit (in functie de ce aveti la indemana): scotch, aracet
-capsator (optional)
-linie sau metru de croitorie
-foarfeca si/sau cutter.
- lampi (pot fi si dintr-acelea simple pentru birou)- eu am 2 de birou si una mare, de podea.
- becuri cu lumna alba (daylight - eu folosesc de la Philips)


Pasul 1.Se ia cutia de carton si i se indeparteaza partea de sus, cu care se inchide. Eu personal am ales o cutie destul de "incercata de vreme" si a trebuit sa o "bandajez" cu scotch pe unde era necesar.

Photobucket

Pasul 2.Am ales trei parti ale cutiei care vor fi indepartate partial - cele din laterale si cea de deasupra. Curia va avea ca baza una din partile ramase netaiate, "fundul" initial al cutiei fiind acum de fapt peretele din spate. Am masurat pe aceste 3 parti ce vor fi indepartate, la aproximativ 5 cm distanta de margine si am trasat semne cu creionul pentru a sti unde sa tai.

Photobucket

Pasul 3. Am taiat fiecare parte astfel delimitata.
Photobucket

Photobucket


Nota: Eu am ales ca panza sa o lipesc pe dinafara cutiei, insa ea poate fi atasata si pe interiorul cutiei. Daca alegeti sa o atasati in interior, in pasul urmator, 4, in locul hartiei pe care o folosesc eu, aplicati bucatile de panza de dimensiunile respective (sarind apoi peste pasii 6, 8 si 9 ).

Pasul 4. masor dimensiunile cutiei si tai 3 bucati de hartie de impachetat la dimensiunile celor 3 pereti indepartati partial, adaugand cativa centimetri la fiecare latura. Lipesc hartia pe fiecare parte, in interior (eu am folosit scotch).

Photobucket



Pasul 5. Am taiat o bucata de carton folosind dimensiunile urmatoare: latimea este de fapt lungimea cutiei,de la un perete decupat la celalalt perete decupat. iar lungimea cartonului este inaltimea cutiei + latimea cutiei + cativa centimetri.
Eu personal am captusit acest carton cu hartia de impachetat folosita la captusirea ramelor ferestrei. pentru a nu exista diferente de nuanta in cazul in care il voi folosi pe acesta drept fundal pentru fotografiile mele.
Am verificat daca are dimensiunile potrivite. Cartonul cand este asezat in interiorul cutiei el nu trebuie sa formeze unghiul de 90 grade, la fel ca aprile cutiei, ci el trebuie asezata astfel incat sa formeze o suprafata curba, fara unghuri.

Photobucket
Photobucket

Pasul 6. decupez in interiorul hartiei la distanta de cativa centimetri de marginea ferestrei si intorc spre exterior , imbracand astfel rama ferestrei (pentru a nu adauga umbre fotografiilor din cauza diferentelor de culoare dintre baza cutiei si fundalul alb.)


Photobucket

Pasul 7. Asez din nou cartonul la locul lui, de data aceasta securizandul : cu lipici sau scotch in partea de sus si cu lipici sau capse in parta de jos. eu am folosit scotch sus si capse jos.

Photobucket

Dupa acest pas, cutia ar trebui sa arate asa:

Photobucket

Pasul 8. iau bucata de panza si decupez din ea 3 bucati, astfel incat sa acopere cei 3 pereti cu ferestre ai cutiei.

Photobucket



Pasul 9. Lipesc fiecare bucata la locul ei
Photobucket

Photobucket
Pasul 10. dupa toate acestea cutia va arata asa:

Photobucket

Finisez daca este cazul, mai retusez pe ici pe colo daca este necesar, daca nu... Cutia este gata!
Puteti adauga drept fundal orice carton doriti de orice culoare si orice textura, numai sa incapa. Puteti folosi si alte idei de decor.



Luminile: Luminile, in numar de maxim 3, vor fi amplasate luminand direct spre peretii cu ferestre ai cutiei, luminand astfel soft prin panza alba. Ele pot fi folosite toate 3 in acelasi timp, combinate cate doua sau chiar una. Vedeti dumneavoastra care da rezultatul cel mai bun.
Eu, cum am spus si mai sus, am 3 lampi: 2 de birou si una de podea.
Bratul cele de podea lumineaza deasupra peretului de deasupra, iar cele 2 lampi de birou, peretii laterali. Pana acum am folosit doar lampa cea mare, cu lumina de deasupra!

Cutia la lucru:


Aparatul: De preferinta sa fie digitalNu uitati sa apasati butonul de macro (butonul cu lalea), Blitz-ul trebuie setat pe off si, daca va pricepeti, sa umblati la setari pentru a gasi cea mai buna combinatie. Voi reveni intr-un articol urmator (dupa ce ma documentez si mai experimentez) cu sfaturi si ponturi despre setarile aparatului.

Prelucrarea: De asemeni fotografiile vor necesita cel mai probabil mici retusuri, cum ar fi adaugarea de luminozitate si/sau contrast. Eu folosesc picasa si/sau paint.net.


Am facut fotografiile urmatoare, avand drept sursa de lumina doar cea de deasupra:




Photobucket



Sper ca va este folos tutorialul meu, daca il realizati, nu uitati sa-mi dati de stire! :p


Andra,

3 comentarii:

  1. buna mon ange,
    ieri dupa masa mi-am facut o cutie dintr-asta magica,eu am facut-o cu coli de xerox a4,deasupra ferestrei mari nu am mai pus nimic decat veioza doar una singura,doar atat am, si sunt uimita de rezultaul final nu imi vine sa cred ce bine arata biju-urile mele in poze parca le-as avea chiar in fata mea,aseara pana tarziu am avut o sedinta foto indelungata eu cu margelutzele mele si azi am postat pe blog cateva din ele,asa ca te invit sa faci o vizita si sa imi spui te rog cam care ar fi - si +.muuuuuuuutuuuuumesc muuuuuuuuult de toooot.si daca nu te super voi posta link-ul pt cutiutza la mine pe blog.mersi

    RăspundețiȘtergere
  2. chiar interesant asta. mai vazusem pe youtube cum isi pozeaza o tipa felicitarile, insa avea un fel de bloc de desen, deschis si atat. cred ca ideea ta e mai buna ca "prinde" lumina si o concentreaza asupra ce trebuie.

    Voi incerca si eu intr`o zi :D

    RăspundețiȘtergere
  3. trebuie, e chiar utila! In orice varianta - cutie, ez cube, foi din bloc de desen, ce vreti voi

    RăspundețiȘtergere