Stii Cum Se Potrivesc Culorile? (III)

Potrivirea culorilor intr-o compozitie este una dintre provocarile cele mai mari pentru multi ! Desi unii o facem fara sa gandim prea mult, este foarte buna o educatie in aceasta privinta pentru toata lumea!

Am extras cateva informatii cu privire la roata culorilor, la modul ei de utilizare, aceasta fiind de importanta majora in orice domeniu al artelor vizuale :)

Eu am invatat aceste lucruri in scoala (nu doar ca mi s-a predat), am invatat de drag, tin minte si acum lectia respectiva, m-a fascinat!
Sper intr-o zi sa-mi iau si o roata a culorilor profesionala, cu multe nuante si valori :p Ca sa am pe ce ma juca :D Momentan folosesc pc-ul, este foarte bun, dar parca altfel ar fi cu cartonul in fata in permanenta sau chiar sa pot potrivi mult mai bine nuantele si valorile.

Sper sa va fie de folos informatiile urmatoare!


Armonia Culorilor


Astazi vom vorbi despre schemele de imbinare a culorilor si nuantelor, pentru a crea armonie, pentru a crea o compozitie placuta ochiului din punct de vedere al compozitiei.


Sursa

* este foarte util un cartonas cu roata culorilor; chiar si cel mai ieftin ( eu de multe ori am gasit accentul perfect, exact ceea ce lipsea, dand fuga la calculator si studiind o roata a culorilor in functie de ceea ce folosisem deja si de schemele de culoare)
* schemele de culoare sunt realizate utilizand forme simetrice pe roata culorilor; forma se roteste, combinatia se schimba insa distantele raman la fel; tocmai in aceasta consta armonia.
* sunt 15 scheme de culoare, diferite:

1. Monocromatica - se folosesc toate nuantele (tentele, umbrele si tonurile) ale aceleiasi culori;
2. Analoga - se folosesc 3-5 culori adiacente (alaturate) pe roata culorilor;
3. Complementara - oricare doua culori diametral opuse pe roata culorilor;
4. Analog-complementara - se folosesc nuantele alaturate ale culorii in contrast cu nuanta direct opusa;
5. Dual-Complementara- doua culori alaturate si culorile diametral opuse acestora;
6. Complementar-Alaturata - combina culoarea de baza cu nuanta din stanga sau din dreapta culorii complementare a acesteia;
7. Complementar-Impartita - combina culoarea de baza cu cele doua nuante alaturate culorii complementare (atat din stanga cat si din dreapta)
8. Triadica - oricare 3 culori care sunt la distante egale intre ele pe roata culorilor
9. Triada Complementara - combina oricare 2 culori complementare cu una din cele 2 culori aflate la jumatatea distantei dintrele el ""(in partea stanga sau dreapta)
10. Triada Modificata - se aleg 3 culori din roata, separate prin doar un spatiu intre ele (nu doua, ca la culorile complementare)
11.Tetradica (Tetrade Rectan
gulare) - foloseste doua perechi de culori complementare, formand un dreptunghi
12. Tetrade Patrate - asemenea, doar ca formeaza un patrat;
13. Multicolor (pana la 12 culori) - foloseste valori potrivite ale fiecarei culori de pe roate!
14. Neutru - foloseste umbre de marouri si bronz (o culoare este neutralizata prin amestecarea cu culoarea complementara)
15. Acromatica - fara culoare, doar nuante de gri, alb si negrul (grayscale)




Andra,

Un comentariu: