Tehnica decupajului (servetelului) pe material textil

ntai de toate aveti nevoie de: 
-o placa de sticla ( la mine e rosie)... pentru ca tehnica aceasta e ..."mizgalicioasa",
- pensula - dimensiunea 12, 14 sau 16 mm, 
- un patratel de material - eu am folosit pinza alba,
- un servetel cu motiv central sau alt model ales dupa gustul fiecaruia, 
- adezivul pentru servetele PENTRU TEXTILE
- lacul final .



Se incepe prin a aseza patratelul de pinza pe placa de sticla si cu pensula se intinde un strat subtire de adeziv, cit suprafata servetelului....Fiti zgarcite cu adezivul, oricum se consuma incredibil de mult ! Dar nu incercati sa sariti acest pas cu gandul ca veti pune mai mult adeziv peste servetel in pasul urmator, pentru ca...nu merge! :) Am incercat deja ;).




Se desfac cele trei straturi ale servetelului - se va folosi la pasul urmator doar foita de la suprafata, cea imprimata cu model....Celelalte doua le veti folosi la stersul degetelor, va asigur ! ha-ha...



Se aseaza foita de deasupra cit mai repede peste stratul de adeziv aplicat anterior, incat ca acesta sa nu apuce sa se usuce...Se intinde USUREL cu palma ca sa faca un contact deplin....MUSAI !!! 
Se incepe aplicarea adezivului cu pensula, de la mijloc spre margini , cu extrem de multa finete si grija....Acum veti descoperi daca servetelul vostru a fost de calitate sau nu...Cele mai slabe calitativ se rup IREMEDIABIL la a doua pensulare, pe acestea mai bine le aruncati la gunoi, nu merita sa consumati adezivul pe ele...


Cind spuneam cu mare-mare grija ma refeream la faptul ca pot sa apara aceste dungi ( in coltul stinga jos ) care in functie de cit de "brute" sunt pot sa arate urat sau ....shabby-chic. :). Ale mele sunt chic, nu-i asa ? :)






Mare grija la marginile servetelului! Acestea valuresc si e nevoie ca stratul de adeziv sa treaca peste ele pina pe materialul de baza ( pinza ) , putin mai mult consum dar nu strica! Pentru ca e acum fixat bine, este fixat definitiv.





Dupa ce v-ati saturat sa stati cu sufletul in cer de atita grija sa nu se rupa servetelul si ca fiecare milimetru sa fie acoperit de adeziv, le puneti cu grija la uscat. Eu le agat pe niste umerase metalice cu clips-uri deasupra sobei calde...Astfel se usuca in maxim 20 minute...Altfel, la temperatura camerei, se usuca peste noapte.







Si pentru ca tot nu sunt gata, dupa ce s-au uscat este nevoie sa le termo-fixati :  se calca cu fierul de calcat CU FATA IN JOS . Se dezlipesc usurel de pe masa de calcat si treceti la urmatorul pas : 
aplicati un ultim strat de lac final...ceea ce transforma patratzelul intr-unul impermeabil, deci poate fi spalat manual ( in caz de nevoie ) .Acesta este lacul : 




Iarasi se intind la uscat si cind sunt bine uscate se aseaza pe masa de calcat cu fata in jos si se calca...Din NOU ! Mda...Multa munca!....Stiu, dar merita !
Si tot aici , va dau si un sfat pentru ca am patit-o : sticluta de adeziv este bine, la final,  sa o sigilati cu o punguta legata cu elastic strans si de-abia apoi sa puneti capacul. Altfel se transforma intr-o chestie gumoasa, tare, care nu mai poate fi nici intinsa cu pensula nici diluata....Am patit-o si imi pare rau de adezivul pierdut....




Si pentru ca am folosit aceasta tehnica si am consumat atita timp si materiale, e bine sa iasa si un produs final, nu ? :)
Ceva de genul ....




Sper ca v-a fost de folos tutorialul...Pentru orice nelamurire astept un comentariu - mai jos - sau un e-mail privat.
.....Taaare mi-ar place sa vad ce ati realizat si voi in tehnica aceasta....poate imi trimiteti citeva poze ;).
Spor la munca !

P.S. Apropo : adezivul ce nu s-a sters de pe degete cu servetelul, se da jos prin jupuire mai tirziu :))).


Teodora

Un comentariu: