Frunze ruseşti - varianta simplă

Până acum le-am încercat în cam toate variantele de mărgele şi de dimensiuni, cu sau fără "turţuri" şi striaţii, sub formă de floare sau de libelulă. Oricum, modelul, pe care l-am învăţat acum vreo 3 ani, poate fi apoi adaptat în zeci de moduri.




Materiale necesare:

- mărgele de 2 sau 4 mm de două culori (una pentru fond şi una pentru margini) -un mic truc: eu prefer să folosesc pentru fond mărgele uşor tubulare de 3 mm şi pentru margini de 2 mm rotunde - modelul se aşează foarte bine cu acest gen de mărgele şi capaătă o anumită rigiditate frunzei (în exemplu, am folosit mărgele cuprate de 3 mm pentru fond şi mărgele albastre de 2 mm pentru margini)
- gută
- ac pentru mărgele



Tehnica folosită:

- peyote plat (creşteri şi descreşteri)



Pe scurt, o schemă a unei frunze clasice arată cam aşa şi poate părea destul de dificilă la prima vedere.


1. Stopăm o mărgea de fond (adică trecem aţa de mai multe ori prin ea), având grijă să lăsăm o "coadă" a aţei de aproximativ aceeaşi dimensiune cu cea cu care vom lucra) şi înşirăm un număr impar de mărgele de fond (5 în exemplul meu).


2. Înşirăm 3 mărgele pentru margini şi trecem acul prin ultima mărgea de fond.


3. Începem să lucrăm în sus în pas peyote, adică adăugăm o mărgea de fond, trecem aţa prin a treia mărgea din bază (de jos în sus), repetăm până ajungem cu aţa în prima mărgea (cea stopată)


4. O dată ajunse în vârf, adăugăm o mărgică de margine şi una de fond şi trecem aţa prin ultima mărgea lucrată în rândul anterior. Mai exactmărgica de margine se va aşeza în sus, iar cea de fond lângă cea stopată. Continuăm să lucrăm în jos în peyote (în exemplul meu, doar o singură mărgea de fond), după care vom adăuga 2 mărgele de margine şi trecem aţa prin ultima mărgea (de fond) adăugată.



5. Lucrăm din nou în peyote de jos în sus, până ajungem cu aţa prin ultima mărgea adăugată în rândul anterior (cea de lângă mărgeaua stopată). Adăugăm o mărgea de fond, una de margine şi încă una de fond. Trecem aţa de sus în jos prin prima mărgea de fond adăugată aici - acest pas este cel mai important al frunzelor şi va fi repetat de fiecare dată când se ajunge în vârf.

6. Lucrăm din nou în jos până la ultima mărgea adăugată în rândul anterior, adăugăm din nou două mărgele de margine şi lucrăm în sus. Deja la acest punct, ar trebui să vedeţi că începe să se formeze o parte din frunză.


7. Continuăm în funcţie de cât de lungă dorim să fie frunza.


8. Punem acul în aţa pe care am lăsat-o în mărgica stopată, adăugăm o mărgică de margine şi una de fond, şi introducem acul prin a doua mărgică din bază (astfel mărgica de fond se va aşeza lângă mărgica stoptată). Mergem în jos în peyote, adăugăm cele două mărgele de margine, urcăm în peyote.

9. Adăugăm o mărgea de fond, una de margine şi încă una de fond. Trecem aţa de sus în jos prin prima mărgea de fond adăugată aici - pasul de creştere, explicat mai sus. Repetăm până ajungem şi cu această parte la nivelul celei lucrate anterior.

Frunza e gata! Rămâne să o închidem şi să o decorăm.

10. Adăugăm 2 mărgele de margine, tortiţa pentru cercel (în cazul în care vom folosi frunzele pentru cercei) încă două mărgele de margine şi trecem acul prin ultima mărgea adăugată în prima parte a frunzei, ne intoarcem cu acul in mijlocul acestui rând, lângă tortiţă.

11. Adăugăm mai multe mărgele, trecem acul prin margica stopată.

12. Urcăm câteva mărgele prin tija astfel creată, adăugăm 2-3 mărgele, trecem acul prin una din mărgelele de margine, revenim în tijă, urcăm una-două mărgele, adăugăm alte câteva mărgele, trecem acul prin una din mărgelele de margine din partea opusă, revenim în tijă şi tot aşa până reuşim să terminăm nervurile frunzei.


Acum chiar e gata! Nu mai trebuie decât să mai faceţi încă una....sau sute. Pentru că sunt molipsitoare, trebuie să vă avertizez. :))


Ruxandra,
RuxyPixy

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu