Cum Iti Faci PFA? - Partea I



Pentru ca si mie mi-a fost greu sa-mi fac curaj sa imi infiintez un PFA, m-am gandit sa scriu un articol in care sa va impartasesc experienta mea. El va fi structurat in doua parti, pentru ca s-a dovedit a fi cam lung.
Am gasit pe net o pagina unde ti se explica pas cu pas ce trebuie sa faci, si ce acte si formulare iti trebuie. Voi pune un link la sfarsitul articolului. Va sfatuiesc sa intrati acolo.

In primul rand nu trebuie sa va fie teama sa mergeti, sa faceti primul pas. Trebuie doar sa va obisnuiti cu gandul ca vei da niste bani la stat. Dar banii astia va vor oferi o siguranta, nu numai financiara dar si psihologica. Asta a fost cel mai greu pentru mine, inceputul. Dupa asta, nu este greu deloc. Si nu aveti nevoie de nimeni, de firme sau diferite persoane sa faca asta pentru voi.

Primul loc in care trebuie sa mergeti este la Registrul Comertului. Eu sunt din Bucuresti. Pot sa va spun cu mana pe inima ca a fost o placere sa merg acolo. Este o cladire noua, la Piata Muncii. Toti cei cu care am vorbit acolo s-au purtat mai mult decat profesionist, peste tot erau afise care descurajau lasarea unor mici “atentii”. Toate ghiseele erau marcate, si nu am avut nici o problema in gasirea ajutorului de care aveam nevoie.

Primul pas este rezervarea numelui. Este in ultima camera, pe dreapta. Trebuie sa completati o cerere (cu ea va duceti la casierie si platiti intai), chitanta (14 lei) si sa aveti o copie dupa buletinul de identitate. Numele trebuie sa fie numele vostru, eventual cu initiala tatalui; doamna de la ghiseu va va spune daca numele este luat de altcineva (in acest caz cred ca inca niste initiale vor rezolva problema; dar nu a fost cazul meu). Verificarea aceasta dureaza o ora. Nu mai mult. Puteti sa stati pe un scaun si sa mai completati ceva intre timp. Cu aceasta hartie si cu restul de acte, mergeti la oricare din ghiseele din sala mare. De preferat, la acelea la care se pot depune doar 1 sau 2 dosare (la unele se pot depune mai multe). Aceste ghisee exista doar ca sa va ajute sa aveti toate actele in regula. Daca nu aveti ceva, vi se da dosarul inapoi si veniti alta data cu el completat. Vi se scrie o foaie cu tot ce nu este in regula, ca atunci cand ajungeti acasa sa va amintiti tot ce era lipsa, dar si ca urmatorul verificator sa stie la ce sa se uite. La ghiseu, cand vi se verifica actele, doamna sau domnul de acolo va va trimite sa platiti diferitele taxe la casierie. Mai este inca o taxa de verificare (14 lei), si una pentru infiintare (152 lei). Cand dosarul va fi gata, va duceti la registratura cu aceste chitante, si le lasati acolo pe cele rosii. Vi se va da un bon. Pastrati-l, pentru ca este important. Pe el este un numar cu care puteti verifica stadiul dosarului. Eu am mers joi. Vineri in cursul zilei era gata de eliberare. Am mers luni si am luat certificatul de inregistrare. (cu bonul respectiv si cu buletinul)

Chiar daca nu este o experienta neplacuta, va fi una relativ lunga la Registrul Comertului. Trebuie sa-ti alegi un ghiseu si sa intrebi cine este ultima persoana. Aparent s-a renuntat la niste bonuri de ordine (care au existat candva), pentru ca tot aglomeratie era. Pentru ca acolo mai vin oameni si cu alte scopuri (nu doar infiintare PFA), nu este un timp mediu de persoana pentru verificarea unui dosar, deci asta va tine de norocul vostru. Eu va sfatuiesc sa mergeti cat de devreme posibil (se deschide la 8), si sa nu va grabiti sa ajungeti undeva, ca atunci veti fi stresate degeaba. Luati-va o carte sau o revista. Nu va dura toata ziua, dar niste ore bune sigur. De asemenea, au si un xerox chiar acolo, in caz ca va mai trebuie niste copii de care nu stiati.

Eu voi scrie si aici lista cu actele necesare, dar cel mai bine organizate sunt pe site-ul pe care l-am gasit si eu (si au si toate formularele acolo, daca vreti sa mergeti cu ele deja completate). Deci:
-dosar sina -cerere de inregistrare (este un formular)
-formular pentru inregistrare fiscala ( unde mentionati daca vreti sa platiti TVA – eu zic sa nu :) )
-dovada verificarii disponibilitatii si rezervarii firmei (primul pas de care va ziceam)
-copie act de identitate
-documente care atesta drepturile de folosinta asupra sediului profesional/punctelor de lucru (despre asta ceva mai jos)
-avizul privind schimbarea destinatiei imobilelor colective cu regim de locuinta (numai daca sediul va fi intr-un apartament de bloc – este un o cerere tip – trebuie semnata de vecini si de presedintele asociatiei de proprietari sau locatari)
-specimen de semnatura (trebuie completat cu toate datele din buletin si adresa, dar nu trebuie semnat
- la sfarsit de tot, cand dosarul este gata, il veti semna in prezenta sefului de birou)
-declaratia-tip pe propria raspundere care sa ateste indeplinirea conditiilor legale de functionare (este tot un formular – daca va incepeti activitatea imediat, trebuie sa completati modelul 2)
-documentele care atesta pregatirea profesionala (si despre asta mai jos)

Toate copiile xerox pe care le veti avea in dosar trebuie certificat olograf, si anume, trebuie sa scrieti pe ele de mana ca sunt “conform cu originalul”, dedesubt numele vostru si semnatura.

La documentele legate de drepturile de folosinta asupra sediului (daca el nu este in proprietatea voastra), pot fi multe variante, asa cum scrie pe site, dar eu va spun ce am dus eu. Apartamentul este al parintilor mei. A fost nevoie de un contract de comodat, cu datele lor si semnat de amandoi. Cel care este dat acolo (pe site-ul de care va ziceam) este cam prost facut. Luati-l la mana si scrieti-l voi frumos. Daca in acte sunt mai multi proprietari, ei trebuie toti sa semneze acest contract. Perioada pe care se face acest contract nu poate fi nedeterminata. Puteti sa puneti 30 de ani daca vreti. Daca cumva sunteti proprietarul, dar nu sunteti singurul, trebuie ca si cealalta sau celelalte persoane sa va semneze un astfel de act. Contractul de comodat trebuie insotit de alte documente: actul de proprietate (copie xerox) si o incheiere de intabulare (daca s-a facut cadastrul, o aveti) (de asemenea copie xerox). In loc de aceasta din urma – daca nu aveti asa ceva – ar trebui o hartie de acolo de unde se plateste impozitul pe casa. (am inteles ca se da pe loc de acolo). Acestea sunt necesare ca sa dovedeasca ca cel care va da dreptul de folosinta poate sa o faca.

Acum ceva in legatura cu codurile acelea CAEN, ca asta a fost cea mai spinoasa problema a mea. Pentru codul principal, trebuie sa aveti ceva cu care sa dovediti pregatirea profesionala. Eu am ales comertul. Pentru asta nu e nevoie decat de diploma de BAC. Eu am pus-o si pe cea de la licenta, cu toate ca nu are legatura, doar ca sa fiu sigura. Codul CAEN pe care l-am ales este 4789 – Comert cu amanuntul prin standuri,chioscuri si piete al altor produse. Trebuie sa scrieti ce anume veti vinde. Si aici puteti sa invatati din greseala mea. Eu voiam sa ma incadrez la o norma de venit. Daca vreti si voi acest lucru, mergeti intai la administratia financiara si intrebati acolo, ca sa fiti siguri ca va fi posibil. Inspectorul de care apartineti acolo decide daca accepta sau nu. Nu exista nici o corespondenta intre vreun cod CAEN si normele acestea de venit. Deci daca nu vor ei, nu vor si gata, nu aveti ce sa ziceti. Norma de venit inseamna ca nu trebuie sa tineti o evidenta a cheltuielilor si veniturilor. Este o suma stabilita de stat, si platiti 16 % din ea. Deci pentru un drum de jumatate de ora – o ora maxim, va scutiti de o groaza de stres dupa aceea.

Acum despre administratia financiara – pasul numarul 2. Cu copie dupa actele de la Registrul Comertului, cu copie dupa buletin, mergeti la administratia financiara a sectorului de care apartineti. Trebuie sa completati formularul 220 in doua exemplare – vi se da acolo, dar il puteti printa si aduce cu voi de acasa. La ghiseul de informatii vi se va spune la ce inspector sa mergeti, in functie de adresa. Inspectorul se va uita pe hartii; daca va incadrati sau nu la norma de venit. Daca nu,(ca mine), completati acolo cat estimati ca veti castiga pana la sfarsitul anului. Mergeti la ghiseul “Registratura” si le lasati acolo. Nu am platit nimic. Am fost apoi la biroul de asistenta pentru contribuabili, unde o domnisoara foarte amabila mi-a spus ce imi mai trebuie si ce ordonante sau legi sa citesc. Trebuie cumparate niste registre ( in cazul meu doua de la librarie si unul de control, care se cumpara de la ei, pe baza copiei dupa certificatul de la Registrul Comertului si a unei copii dupa buletin).
Apoi trebuie asteptat (in cazul meu cam trei saptamani). Hartia care va veni de la administratia financiara (sub forma de recomadata) va va folosi si ca sa mergeti la casa de pensii si la casa de asigurari de sanatate. Asta daca nu sunteti angajat in alta parte cu carte de munca. Altfel, din cate am inteles, este obligatoriu. Trebuie semnate si acolo niste declaratii, dar despre asta in partea a doua.

Cea mai dureroasa parte (din punct de vedere financiar), este faptul ca daca vinzi ceva sau prestezi servicii direct pentru populatie (adica daca vrei sa vinzi la targuri), conform legii, trebuie sa ai o casa de marcat. Si din cate m-am interesat eu pana acum, sub 400 de lei nu exista. Cea mai ok din punctul meu de vedere pana acum este cam 550 lei. In acesti bani intra si ajutorul cu toata hartiile pe care le implica, si instruirea pentru folosirea ei, si fiscalizarea, dar tot sunt foarte multi de bani. Deci este cu siguranta o cheltuiala de luat in seama. Pana acum am platit doar 180 de lei. Atat a costat infiintarea PFA-ului. Deci economisiti banii pe care i-ati da unei terte persoane, si pastrati-i, pentru ca va vor trebui daca va cumparati casa de marcat. Va va trebui si o stampila, inscriptionata cu numele PFA-ului, care este gata intr-o ora si pe mine m-a costat 100 de lei (depinde de model)

Intrarea in legalitate este un pic dureroasa (din nou, tot financiar), dar daca vrei sa traiesti din asta, sa faci un business, sa-ti faci un brand, sa te stii in siguranta in ceea ce priveste sanatatea si pensia, nu prea ai o alternativa. Va doresc mult curaj si mult noroc. In curand si partea a doua (mult mai scurta, sper) – despre casa de marcat, pensii si asigurarea de sanatate.
http://www.pfacontabilitate.ro/pasi_pfa
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/CAEN2008.htm#_Toc166575511
http://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Normevenit/Bucuresti.htm
http://www.aparaturafiscala.ro/produs/Datecs_DP50_D#anchor


Articol scris de  Melania Lupu

3 comentarii:

  1. Ma bucur foarte mult ca ti ai infiintat firma aceasta si ti urez fosrte multa bafta si foarte mult profit , ca doar de asta ti ai facut firma , destul de usor vad ca a mers treaba la tine , daca terenul pe care doresti sa infiintezi punctul de lucru este pe domeniul public trebuie mers si la primarie , mai este cate ceva de aflat si de acolo , trebuie o autorizatie de functionare .In rest , mult noroc.Ce casa de marcat ti ai luat , daca ti iei elka micro , te invat eu cum sa tastezi , trebuie sa i bage in memorie niste coduri pentru fiecare produl in parte pe care urmeaza sa l vinzi , eu te sfatuiesc sa nu bagi si pretul in memoria casei , pentru ca sa mergi la schimbat preturi in fiecare luna , preturile cresc intr un mare ritm si e mai bine sa tastezi tu pretul , decat sa l bagi in memoria casei .Daca te pot ajuta cu ceva , am vre o noua ani de experienta :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Mamaaaa ce complicat .... in Olanda ca sa infintez un "eenmanzaak" ( un fel de pfa..mot a mot .."afacerea unei singure persoane " ) m-a costat (oct.2010)...22.56 euro si a durat infiintarea ( cu tot cu atribuire CUI si nr de platitor de TVA ..amandoua facute la Camera de Comert -KVK) fix 15 min( si sa va mai zic ca nu exista ghiseu ..ci un birou confortabil unde stai jos si esti tratat civilizat ) ..dintre care 10 mi-a explicat nenea cu ce se mananca bussines-ul asta .Am voie sa imi vand articolele create de mine atat prin galerii ,pe net ,targuri etc ..nu imi trebuie casa de marcat ..singurul lucru care trebuie e sa faci bani si sa fii cinstit in declararea lor ( daca te prind cu cea mai mica greseala esti falit pe viata ).Stampila nu iti trebuie nici aia decat daca iti cer partenerii de afaceri( eu facut-o ptr ca mi s-a oferit cadou la comandarea unor carti de vizita profesionale..si cum era moca ...am profitat ca nu stii niciodata cand iti trebuie:D ) ..contabilitatea se face la 3 luni ( pe trimestru ) si daca te pricepi ( cum e cazul meu :D) ti-o poti face singurel ..declaratiile se trimit pe net ....Asa sa tooot iti vina sa creezi si sa iti vinzi creatiile ... Dupa mine cam asa se fac afacerile ...ocupandu-te de ele ..nu de birocratie ..dar la Romanica ca la nimeni ...din pacate ...si ce e cel ai rau e ca nu se doreste simplificarea sistemului asta ...
    Scuze daca v-am facut gelosi ..dar ... nu puteam sa nu fac paralela asta ...cand vezi ca la altii se poate si fara birocratie ,drumuri, nervi si mai ales bani aruncati pe fereastra ....

    RăspundețiȘtergere
  3. Super articol, sigur ajuti multi oameni :)

    Abia astept sa vad si partea urmatoare, sunt foarte interesata de casa de marcat si cele... eu daca bine am inteles, daca nu vand prin piete, atunci ar fi de ajuns chitanta+factura?

    RăspundețiȘtergere