Pretul in Handmade (II)

Asa cum va promiteam in urma cu ceva zile, astazi revin cu a doua parte a articolului despre pret in handamde.
Sa purcedem la povesti ….

2. Oricum nu se vand. Ati vazut lista de argumente legate de pret? De fapt nu este numai o lista de argumente ci o lista cu ceea ce trebuie sa faci (poate ca trebuie e mult spus, dar nu am gasit alta exprimare) pentru ca lucrurile sa mearga. Nu se vand pentru ca, probabil, cel putin unul dintre aspectele urmatoare mai are nevoie de perfectionare:
  • Sa ai timp suficient – de multe ori, daca handmade-ul este doar un hobby si job-ul de baza este cu totul altul, nu vei avea pur si simplu timp sa le faci pe toate – cand am inceput sa ma ocup de handmade si aveam si job am dormit timp de o luna 3-4 ore pe noapte – e drept, eram fericita, dar nu faceam nimic altceva si nu cred ca o mai puteam duce mult in felul acela. Dar daca e doar hobby, poate ca asteptarile tale ar trebui sa se modifice si in functie de acest aspect.
  • Sa iti construiesti si sa iti intretii o imagine – mi se intampla nu des, ci foarte des ca clientii sa aprecieze cu voce tare: cartile vizita, ambalajul, aspectul blogului, textele, fotografiile, frecventa postarii, atitudinea pozitiva, atentia la detalii. Totul conteaza si, desi par lucruri mici, la final se aduna intr-o imagine coerenta care te va duce mai departe;
  • Sa mergi la targuri – mie imi place sa merg la targuri, enorm chiar. Cum nu mai am alt job, este unica mea modalitate de socializare … profesionala directa. Bineinteles ca prefer vremea buna, dar nu ma deranjeaza sa stau in frig, in ploaie sau ninsoare pentru ca imi place ce fac si abia astept sa intalnesc alti artizani si sa iau contact direct cu clientii sau posibilii clienti. Si se intampla suficient de des ca clienti de la targ sa revina sau sa recomande mai departe;
  • Sa comunici cu oamenii pe toate caile posibile – targuri, blog, la intalnirea directa cu clientul (de cele mai multe ori sunt dispusi sa stea cel putin cateva minute la povesti), retele sociale online – toate conteaza.
Daca tot ce iti permite timpul sa faci sau tot ce esti tu dispus(a) sa faci este sa postezi niste imagini cu un pret atasat pe un blog pe care nu il faci cunoscut, iar la targuri te asezi pe un scaun incruntat(a) ca nu merg vanzarile (eventual dupa ce ti-ai asezat creatiile la intamplare pe o placa de pluta), atunci creatiile tale ar trebui sa fie de-a dreptul exceptionale pentru ca lucrurile sa mearga.

3. Sunt creatii de nisa. Acesta poate fi un argument, dar poate fi si o scuza. Fiecare creator de handmade isi creaza o nisa. Handmade-ul in sine este o nisa. Important este sa iti identifici potentialii clienti si sa incerci sa ajungi la ei.
Daca ceea ce iti place sa faci este talentul si alegerea ta, cu siguranta exista suficienti oameni care sa aprecieze ce faci. Suntem multi nebuni pe lumea asta si, oricat de mult ne-ar placea sa credem ca suntem unici, de cele mai multe ori se gasesc suficient de multi altii care sa ni se alature. Uneori este mai simplu, alteori cu adevarat dificil sa-i gasesti. Depinde de motivatia, timpul si talentul tau sa faci pasul in plus pentru asta.
De incheiere, pentru ca totusi pornisem de la pretul in handmade: pretul trebuie sa reflecte tot ce v-am povestit, iar la final sa va tina in picioare motivatia si zambetul pe buze. Nu suntem la piata sa ne straduim sa ne vindem toate creatiile, eventual scazand pretul, si, chiar daca poate cei mai multi dintre noi nu avem pregatirea necesara pentru a ne numi cu adevarat artisti, ceea ce facem este totusi un gest artistic (sau asa vad eu lucrurile), iar arta fie se daruieste, fie se apreciaza la un nivel care sa ii reflecte valoarea.


Andreea

2 comentarii: