Tehnica Papier mâché


 Articol realizat de KikiMiki


Tehnica "Papier mâché" este o tehnica foarte veche aparuta cam in
aceeasi perioada cu hartia in China ,apoi treptat s-a extins in toata lumea .
In Europa a fost brevetata in  1772 de catre  britanicul Henry Clay si folosita pe scara larga atat ca alternativa la foarte  multe materiale scumpe  cum ar fi spre exemplu:  in constructii ptr lemnul curbat sau ca alternativa ieftina la celebrele papusi de portelan .... Papire mache vine din limba franceza si s-ar traduce ca  Hârtie mestecată...adica o combinatie de mai multe straturi de hartie poroasa ( cel mai indicata hartia de ziar) si /sau bucatele de textile asamblate prin lipire cu un adeziv umed.
Adezivul poate fi facut in casa fie dupa metoda clasica ( apa cu faina ), fie un amestec de lipici/aracet cu apa sau un adeziv pentru tapet pe care il puteti gasi in orice magazin de materiale de constructii .


Metoda de folosire este simpla se inmoaie bucatile de hartie/textila in adeziv ..si se lipeste in straturi astfel incat sa obtineti obiectul dorit de voi ..se lasa la uscat sau se baga la cuptor ptr uscare ( depinde de cat de dispusi sunteti sa asteptati uscarea ) ...dupa uscare se picteaza si decoreaza dupa dorinta/stil/utilitate .


Sfaturi:
   - Sa aveti intotdeauna o pensula la indemana pentru uniformizare si indepartarea excesului de adeziv
   - Este o metoda care cam lasa urme in urma ..asa ca inainte sa va apucati de lucru asigurati-va protectia suprafetelor de lucru.
   -Taiati si pregatiti-va  hartia/textila inainte sa va apucati de lucru  va va i mai usor 
   - Daca aveti surplus de adeziv clasic ( cel cu faina) ..nu il aruncati ,puneti-l intr-un recipient (o caserola spre ex) si bagati-l in congelator ..cand mai aveti nevoie il scoateti si ie il lasati sa se dezghete  fie bagati-l 1 min la microunde.


Costuri minime ..ziare/hartie/ bucati de textile se gasesc in orice casa ..faina nu este foarte scumpa si un pachet este de ajuns ptr cateva zeci, daca nu sute de obiecte  (depinde de marimea obiectului)...daca alegeti varianta de adeziv cu lipici/adeziv sau adeziv de tapet gata facut adaugati la socoteala pretul lor .


Kiki va doreste spor la munca cu voiosie si placere !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu