Steampunk - Revolta, Atitudine si Visare Capitolul II* - Bijuteriile in stil Steampunk



La fel ca oricare forma de manifestare artistica, bijuteria apartine unor curente, stiluri, trenduri. Ea se supune deci acelorlasi legi, are aceleasi caracteristici ca si alte creatii, in sensul ca are un anumit parcurs: de la aparitie si dezvoltare la raspandire, apoi la atingerea unui “varf” al popularitatii, dupa care, inevitabil, disparitie, uneori renastere, e intr-o continua schimbare si evolutie.

Bijuteria in stilul Steampunk
este o aparitie relativ recenta. Desi stilul Steampunk a aparut pe la mijlocul anilor ’80, el a devenit popular abia prin anii 2000. Bijuteriile steampunk inca mai au de parcurs un drum lung pana la popularitate, in prezent ele fiind marca unor comunitati mici a unor grupuri de tineri interesati de science-fiction, puternic inradacinati in industrialul urban.  


Photobucket
Foto 1 – Inel Steampunk “Master of Earth’s Time” (FB Ronnie – Handmade)

Din nefericire, stilul Steampunk este inca strain multor oameni. Spun “din nefericire” deoarece, in esenta lui, steampunk inseamna libertate individuala, creativitate, simt artistic, introspectie, pasiune si un anumit strop de romantism. Bijuteria Steampunk se adreseaza unei nise, nu este o moda larg raspandita. Din contra, pentru unii piesele apartinand acestui stil sunt ciudate, socante, urate chiar. Putine femei s-ar vedea pe sine purtand astfel de bijuterii. Insa acelea care au curajul sa le poarte sunt tipul de femei indraznete, independente si echilibrate.

Pentru creatorii de bijuterii in stilul Steampunk, piesele lor inseamna mai mult decat o simpla bijuterie. Este o creatie care are o poveste proprie, unica si interesanta, evoca o amintire sau intruchipeaza un vis, ea prinde viata si cere energie. Citand-o pe Gabi Badea, designer de bijuterii interesat de stilul Steampunk, exista o “stare de steampunk – nu e o stare obisnuita, ca la celelalte bijuterii traditionale…- nu!!! Steampunk este Soc, este Atitudine, este Reactie, este Revolta. Bijuteria asta te consuma, ia din energia ta.” 

Photobucket
Foto 2 – Cercei Steampunk “Tears of Time” (FB Ronnie – Handmade)

Povestea unei piese Steampunk ia nastere in mintea creatorului si parca evolueaza singura. Nu creatorul e cel care ii spune povestea, ci piesa insasi se dezvaluie in fata lui, apare parca in fata ochilor lui. Nu e ca o creatie, e mai mult o descoperire. Caci atunci cand ai terminat o astfel de lucrare o recunosti de parca ar fi existat dintotdeauna, parca ar fi fost acolo cu tine de multa vreme si doar acum ai avut ochi sa o privesti cu adevarat.

Mihaela – ArtJokey marturiseste ca pentru ea “crearea unei piese Steampunk e asemanetoare cu senzatia pe care o ai cand citesti o carte interesanta – vrei sa ajungi cat mai repede la capat, sa vezi cum se termina, apoi, dupa ce o termini, parca ramane si o urma de regret ca ai incheiat o aventura superba.

Photobucket
Foto 3 – Pandantiv Steampunk “Master of Earth’s Time” (FB Ronnie – Handmade)

Tot Gabi Badea zicea, despre acest stil de bijuterii, ca este straniu si neconventional, te socheaza si te nelinisteste, dar in acelasi timp are si o latura emotionala considerabila. Eu as adauga ca are un anumit aer de avertisment – trebuie sa o iei in seama, sa ii asculti povestea, sa ii patrunzi intelesurile. Simbolistica pieselor Steampunk e adanca si te trimite la meditatie, la introspectie. Daca reusesti sa faci asta e un moment de eliberare, de chatarsis.

Caracteristic bijuteriei Steampunk este combinarea novatoare dintre mecanic-industrial si romantic-feminin. Eleganta si finetea specifica bijuteriilor epocii victoriene – la care se adauga elemente precum rotite dintate, parti ale unor mecanisme sau piese industriale, lucruri “vechi” regasite(chei cu pete de rugina, suruburi, placute de tabla zgariate etc. ) fac din bijuteria Steampunk o piesa care iti atrage in mod deosebit atentia. Din stilul victorian bijuteria steampunk foloseste mai ales piesele filigranate, pietrele semipretioase impozante, lantisoarele finute si elementele decorative (drop charms). Astfel bijuteriile steampunk se asorteaza unei tinute extrem de feminine, dandu-i acesteia un strop de mister, femeia care o poarta emanand independenta si putere.

Photobucket
Foto 4 – Pandantiv Steampunk “Time of the Lizard” (FB Ronnie – Handmade)

Specifice bijuteriei Steampunk sunt metalele cu aspect antichizat: arama, alama, “argintul innegrit de vreme”, tonurile de gri si de maron, insa nu toate piesele au neaparat aceste caracteristici, putand fi folosite si alte culori sau nuante. Materialele utilizate pentru a obtine o bijuterie cu aspect Steampunk provin adeseori de la  ceasuri mecanice vechi, piesele acestora putand fi folosite in diverse combinatii si tehnici. Doar cerul e limita”, creativitatea si inventivitatea artistului fiind pe primul plan.

Photobucket
Foto 5 – Pandantiv si cercei Steampunk “Golden Summer of Egypt” (FB Ronnie – Handmade)


Desi sunt statice, fiecare piesa pare a avea functionalitate. De fapt, in aceasta consta frumusetea stilului: te face sa il percepi ca pe ceva viu, ceva care misca, ceva a carui poveste este spusa de rotitele dintate si partilede mecanisme. Piesele steampunk au mister.


Temele adoptate de stilul Steampunk sunt mai ales timpul, dar si visarea, explorarea, calatoria, tehnologia, uneori singuratatea. Stilul Steampunk seamana cu stilul “Cyberpunk” – o alta modalitate de exprimare a revoltei, un alt gen de science-fiction. Dar, in timp ce Cyberpunkul este intunecat, depresiv, situat intr-o lume postapocaliptica, steampunkul are elemente de optimism legat de potentialul uman, are o doza sanatoasa de romantism si reprezinta o lume aproape miraculoasa. 


Bijuteriile apartinand stilului Steampunk sunt, asadar, mai mult decat simple accesorii pentru infrumusetare – ele spun o poveste, sunt atitudine si revolta, visare si fantezie. 





Bibliografie:


Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk
Clubul Designerilor de Bijuterii: http://designerdebijuterii.forumup.com
Jean Campbel – Steampunk Style Jewelry

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu