Steampunk - Revolta, Atitudine si Visare Capitolul I* - Despre Steampunk




*Acest articol este primul dintr-o serie de trei articole care au ca scop popularizarea stilului si subculturii steampunk in tara noastra. Capitolul intai prezinta povestea curentului Steampunk la modul general – este, daca vretiii putem spune  manifestul acestuia. Capitolul al doilea prezinta stilul Steampunk aplicat la bijuterii. Capitolul al treilea este de fapt un tutorial care arata pas-cu-pas modalitatea de constructie a unei bijuterii in stil Steampunk.

Steampunk,  termen provenit din limba engleza, defineste un anumit gen de literatura science-fiction si, in acelasi timp, incapsuleaza caracteristicile unei subculturi manifestata prin comportamente, atitudini, vestimentatie, muzica, design tehnologic specific, accesorii etc. In Steampunk accentul este pus pe tehnologie, dar o tehnologie anacronica, cu mult inaintea timpului ei, o tehnologie paralela cu realitatea, venita parca dintr-o alta dimensiune a existentei.


Foto 1 – Laptop modificat in stil Steampunk
(Sursa: Wired.com)


Termenul Steampunk este format prin alaturarea a doua cuvinte: ‘Steam’ si ‘Punk’.

Steam’ = abur, cu referire la motorul cu aburi al lui James Watt si la Revolutia Industriala – tehnologia bazata pe puterea aburului, nu pe cea a electricitatii;
Punk’ = termen ce defineste o subcultura a tinerilor aflati in relatii antagonice cu societatea si regulile ei in general; punk-ul e progresiv, anti-autoritarian si anti-trend; este libertatea individuala de expresie, ce contine si o anumita doza de nihilism dar mai ales revolta, atitudine.

Aparitia termenului Steampunk este pusa pe seama lui K.W. Jeter, scriitor american de science-fiction. In incercarea sa de a defini un nou stil de literatura aparut in anii ’80 ai secolului XX el a scris o scrisoare catre revista “Locus”, in 1987, in care denumea ca “steampunks” lucrarile lui Tim Powers, James Blaylock si ale sale. In aceasta tendinta a literaturii, subiectul este plasat in epoca victoriana/edwardiana (circa 1880-1910),  dar redand-o ca un univers paralel celei reale, in care intreaga tehnologie este bazata pe puterea aburului, tehnologia este foarte dezvoltata, anacronica, actiunea subiectului fiind totusi influentata de rigorile vremii, de caracteristicile societatii victoriene, pastrand atmosfera acesteia.

 Foto 2 – Chitara electrica Steampunk

Mai tarziu, dintr-o simpla tendinta in literatura, Steampunkul a inceput sa devina un stil de viata. Iubitorii literaturii steampunk au inceput sa adopte anumite tinute, sa joace jocuri de rol cu costume si accesorii specifice, devenind interesati de transformarea obiectelor banale in adevarate capodopere in stil steampunk.

Mai mult de atat, unele carti apartinand acestui curent, au avut un asemenea succes , astfel incat studiourile de la Hollywood au inceput sa fie interesate de subiect. Dintre filmele cele mai renumite care reprezinta acest stil amintesc: Lemony Snicket: A Series of Unfortunate Events, The Golden Compas si animatia Atlantis: The Lost Empire.

Steampunkerii adora tehnologia victoriana deoarece ea reprezinta unicul, ea socheaza si atrage deopotriva, provenind dintr-o era care precede reproducerea nesfarsita ce transforma toate obiectele incopii lipsite de suflet, specifica lumii contemporane. Tehnologia steampunk, are individualitate, ea spune o poveste, ea trebuie inteleasa. Steampunkul respinge consumerismul modern.

 Foto 3 – Fotografia unui grup de steampunkeri

Tehnologia in steampunk este plina de viata. Masinariile ei sunt naturale: traiesc, misca, imbatranesc sau chiar mor. Bazate pe puterea aburului, masinariile reprezinta idealul savantului nebun, al inventatorului: ele respira, tusesc, bubuie, se zbat – au o viata a lor, intocmai precum monstrul lui Frankenstein.

Leonardo DaVinci este, prin excelenta, personalitatea de referinta a steampunkerilor – prin lucrarile sale el  depaseste bariera subtire dintre inginerie si arta, facand frumosul si functionalul mutual dependente.

 Foto 4 – Joc GameBoy reconstruit in stilul Steampunk
(Sursa: Ubergizmo.com )

Steampunkerii sunt artizani prin natura lor. Ei creeaza, inoveaza, inventeaza, construiesc, dau viata tehnologiei. Sunt precum savantii nebuni, manati de un puternic imbold al creatiei – ei trebuie sa dezlantuie acest sentiment care ii consuma, sa se elibereze prin creatie. Operele lor sunt efectiv construite prin forta mainilor si a mintii, din sudoare, lacrimi si sange, din visare si deziluzie.

Acesta este steampunkul: o miscare estetic-tehnologica, un stil de viata, un crez, un principiu.




Bibliografie: 

Wikipedia: http://en.wikipedia.org/wiki/Steampunk
SteamPunk Magazine: http://www.steampunkmagazine.com
Aether Emporium: http://etheremporium.pbworks.com/Wiki

2 comentarii: