Pretul in Handmade (I)

Articolul se adreseaza in mai mare masura artizanilor, colegilor mei de breasla, dar si celor care aleg sa cumpere creatiile noastre pentru a-i ajuta sa inteleaga mai bine ce inseamna handmade, pentru ca mi se pare ca am pornit de la pret, dar am ajuns sa povestesc, de fapt, ce inseamna sa fii artizan si cate sunt de facut pentru ca un lucrusor sa iasa din mainile noastre.
Enjoy!


Este un subiect la care ma gandesc de foarte mult timp. In ultimul an am adunat in jur de 300-400 de bloguri romanesti de handmade pe care le urmaresc constant si am participat la aproximativ 30 de targuri. Prin urmare mi-am cam facut o idee despre zona de handmade de la noi. Nu sunt nici absolvent de arte, nici de marketing, asa ca ceea ce va voi povesti este pur si simplu rezultatul observatiei si experientei. Nu am pretentia ca ce spun este absolut corect si nici ca este singura cale pentru a reusi, dar este o cale.
Ceea ce ma socheaza de cele mai multe ori este pretul produselor care este de cele mai multe ori foarte mic si extrem de rar pe potriva creatiilor. La targuri chiar mi-am luat inima in dinti si acolo unde mi-am permis am intrebat: de ce iti vizi produsele atat de ieftin?
Raspunsurile variaza, dar nu prea mult si in principiu se rezuma la o combinatie a ideilor:
  1. Materialele costa putin.
  2. Oricum nu se vand.
  3. Sunt creatii de nisa.
1. Materialele costa putin. Nu stiu de unde s-a nascut ideea ca produsul final trebuie sa coste doar o idee mai mult decat materialul necesar. Hai sa va spun ce cred eu ca intra in pret:
  • Creatie – din punctul meu de vedere as putea sa ma opresc si aici – ganditi-va ca fiecare lucru pe care il creati este o idee a voastra si ca sunt multe, prea multe domenii in care ideea este platita cu sume exorbitante.
  • Timp – nu, nu ma refer deloc doar la timpul investit direct in realizarea unui produs. Tot ce voi enumera inseamna timp pe care tu l-ai fi putut petrece fie lucrand, fie facand orice altceva. Prin urmare timp inseamna:
    • Timp petrecut realizand produsele;
    • Timpul investit in achizitionarea materialelor – fie ca petreci ore pentru a alege de pe un site materialele potrivite, fie ca mergi intr-un depozit indepartat si obscur;
    • Timpul petrecut efectiv la targuri – care sunt, mai ales, in weekend. Daca ai si un job, iar handmade-ul este un hobby, oricat de mult ti-ar place sa participi la targuri, in timp vor deveni obositoare si nu-ti vei simti efortul rasplatit;
    • Timpul petrecut mergand la intalniri cu clientii (si in Bucuresti stim ca asta poate insemna ore bune) pentru a da produsele;
    • Timp petrecut amabaland un produs astfel inca sa te asiguri ca Posta Romana nu il face praf pe drum (uneori dureaza o ora numai sa ambalez un viitor colet si sa completez formularele necesare) si statul la cozile uneori interminabile de la coletarie (sa mai specific ca trebuie sa aloci timp inclusiv pentru a merge iar la Posta pentru a ridica banii?);
    • Timp petrecut intretinand un blog, facand fotografii de produs, prelucrand imagini, socializand online (nu subestimati niciodata puterea internetului si a retelelor sociale), urmarind ce se mai intampla in domeniu – imi petrec zilnic 3-4 ore cu asta;
    • Retine ca ai doar doua maini si un numar limitat de ore de lucru la dispozitie. Oricat te-ai perfectiona, aspectul asta ramane constant – nu vei putea depasi o anumita productivitate, asa ca pretul trebuie sa reflecte si asta atat in sensul cel mai direct de handmade, cat si in sensul ca daca vrei sa ajungi ca la un moment dat sa te intretii din asta … pretul trebuie sa fie la un nivel la care sa iti permita sa o faci.
  • Bani – ei, exact: ca sa castigi ceva trebuie sa investesti ceva si, ca si in cazul timpului, asta nu inseamna deloc doar banii investiti in materiale. Prin urmare:
    • Bani investiti in materiale;
    • Bani investiti in imagine – din cate am observat multe persoane ignora aproape total acest aspect, dar din experienta va spun ca totul conteaza, mai ales detaliile – o carte de vizita cu un design frumos si printata pe hartie speciala, ambalaje (personalizate sau avand posibilitatea de a oferi un ambalaj de cadou cand e cazul), un stand atent aranjat – da, totul costa;
    • Taxe de targ – uneori taxele sunt infime, dar in multe cazuri ajung la sume semnificative. Si, fie ca un targ reprezinta o modalitate de a interactiona direct cu posibilii clienti si cu alti artizani, fie ca reprezinta o modalitate de a-ti vinde produsele, va trebui sa investesti si in asta.

    Andreea,

    6 comentarii:

    1. ai foarte mare dreptate!lumea are impresia ca daca e handmande nu ar trebui sa fie asa scump dar de fapt e invers.Investim foarte mult in handmade si asta include de la bani la energie.

      RăspundețiȘtergere
    2. Unul dintre cele mai bune articole pe care le-am citit eu, dintre cele legate de stabilirea pretului creatiilor. Felicitari!

      Ne tot plangem ca "in Romania hand-made-ul nu e la fel de apreciat si nu se poate vinde asa de scump ca in strainatate", dar cred ca e de fapt un pic si vina noastra. Nu?

      RăspundețiȘtergere
    3. Uff, abia acum am vazut ca erau comentarii la articol.

      @Happybags sunt perfect de acord, ar trebui sa fie invers

      @KeziMade eu cred ca de multe ori e vina noastra. Eu ma intristez foarte mult cand gasesc handmade frumos lucrat la preturi foarte mici. Pe de o parte pentru ca persoana respectiva isi cam bate joc de propria munca, iar pe de alta pentru ca nu ne ajuta deloc la educarea consumatorilor de handmade.

      RăspundețiȘtergere
    4. Offf cata dreptate ai!Eu pun mult suflet in tot ce fac si am avut parte de experiente triste,din pacate.La serviciu am auzit comentarii de genul"ei acum o imbogatim pe asta"dar nu stie nimeni cata munca,bani,timp investesti si sigur nu ajungi in top 300 cu handmade.La mine si varsta e aproape un handicap, la modul general se considera ca handmade ar fi doar pentru tineri.

      RăspundețiȘtergere
    5. da..de cate ori nu am auzit "pfff 10 lei cerceii?!?! pai mai bine imi iau un pachet de tigari!!" ..ma intristeaza..
      pentru mine handmade-ul e doar un hobby, facultatea si viitoarea meserie nu o sa imi permita sa fac din asta mai mult decat atat, din pacate..si in conditiile astea, pot spune sincer ca am investit muuuult mai mult decat suma castigata! nu-mi pare rau..insa cum ati spus si voi, oamenii trebuie sa realizeze ca un obiect handmade merita apreciat sau daca nu esti in stare sa-l apreciezi, macar sa nu il hulesti :| si referitor la obiecte handmade ieftine: chiar ieri a venit o colega cu niste agrafe lucrate de o prietena de-a ei, foarte frumoase, cu flori din material textil suprapuse f interesant! lucrate cu gust si cu atentie la detalii..pret? 6 ron!! am intrebat-o "de ce le da asa ieftin?" si mi-a zis "poi da cat vrei sa ceara 15 lei?!?!?!" ..pai,DA!! toate astea imi lasa un gust amar..

      RăspundețiȘtergere
    6. Am inceput sa ma ocup de asa ceva doar de cateva luni ( foarte putine ) , si tot de atata timp rasfoiesc net-ul si aflu de " voi " cei care faceti cu adevarat lucruri uimitoare. Sunt de acord cu ceea ce ai scris.
      Eu mereu am plecat de la premiza ca tu dai valaore produselor si daca tu le pretuiesti atunci si restul invata le le aprecieze :)
      Felicitati pt blog il voi vizita destul de des.

      RăspundețiȘtergere