Tehnica șervețelului - tutorial de bază

  În decoupage se utilizează foarte multe materiale și tehnici . Una din ele este „tehnica șervețelului”, care constă în decorarea obiectelor cu ajutorul banalului șervețel. Îl putem folosi în întregime, sau decupăm doar un fragment cu modelul care ne place.

Dacă dorim sa folosim această tehnică avem nevoie de :
 
  • un șervețel de calitate- culorile să fie vii, și imprimeurile clare
  • lipici special pentru decoupage cu șervețel, care se găsește în magazinele de specialitate
  • obiectul pe care dorim să-l decorăm -  întodeauna șervețelul se lipește pe fond deschis, de preferință alb, altfel nu se vede modelul
  • o pensulă cu care să întindem lipiciul
  •  o foarfeca cu vârf ascuțit
(pentru demonstrație am folosit un dreptunghi de carton alb - materialul trebuie să fie suficient de gros și de rezistent, altfel se deformează de la lipici)

 1. Alegem modelul pe care dorim să-l lipim și îl decupăm astfel încât să-l desprindem de șervețel
 
 
2. Decupăm modelul cu atenție, cât mai aproape de margini
 
 
 
3. Observăm că șervețelul are trei straturi. Vom desprinde cu multă grijă cele două straturi de dedesubt, și îl vom păstra doar pe cel de deasupra.
 
 
4. Așezăm șervețelul acolo unde dorim să-l lipim și aplicăm pe el lipici  cu  pensula, dinspre mijloc spre margine. Vom folosi mișcări ușoare, astfel încât să nu rupem hârtia.
 
 
 
4. După ce am lipit modelul dorit vom acoperi toată suprafața obiectului cu un strat de lipici, astfel încât să fie uniformă, și o lăsăm la uscat 30-40 de minute (dacă ne grăbim se poate folosi uscătorul de păr). Apoi vom da din nou un strat de lipici și vom lăsa la uscat. Pentru un efect deosebit putem finaliza lucrarea cu un lac transparent, acrilic .
Tehnica șervețelului poate fi utilizată pentru a decora carton, lemn, porțelan, plastic, tablă sau sticlă.Pe măsură ce vă deprindeți cu ea puteți să combinați modele de pe diverse șervețele, să folosiți diverse tehnici din pictură și modelaj, realizând decorațiuni tot mai complexe. Dacă aveți întrebări vă rog nu ezitați să le lăsați la comentarii.
 
Tutorial realizat de Irina,
Arta Decupajului
 

Un comentariu:

  1. apreciez foarte mult acest site si felicit toti autorii lui. e de apreciat tot ce faceti. insa am o rugaminte. poate cineva sa posteze un tutorial despre cum sa realizam accesorii pentru telefonul mobil?

    RăspundețiȘtergere