Termenul din engleza, respectiv "seed beads" este confuz fiind folosite pentru a face referinta la doua tipuri diferite de margele: margele facute din seminte naturale (seeds) si margele produse intr-o fabrica. In continuare articolul se concentreaza asupra acelor margele produse in fabrica.
Materiale:
Din moment ce majoritatea margelelor de nisip sunt facute din sticla, pe aceasta se concentreaza aricolul. Totusi, si alte materiale au fost utilizate. De exemplu, margelele de nisip erau fabricate din metal in Franta la inceputul secolului al XIX-lea. Multe dintre acele margele metalice erau fatetate.
Mod de fabricare
Margelele de nisip sunt fabricate din sticla trasa. O masa tubulara din sticla este literal trasa printr-un tub lung. Aceasta tragere poate fi efectuata de catre una sau doua persoane. Tubul de sticla este taiat in bucatele mici pentru a produce margelele de nisip.
Evolutie tehnologica
Unii pretind ca productia margelelor trase la inceputul secolului al XVIII-lea a fost cea mai importanta dezvoltare in istoria margelelor. Era prima data cand margelele nu mai trebuiau sa fie realizate de mana individual. In schimb, margelele putea fi simplu taiate in masa din tuburi de sticla trasa. Productia in masa a inceput in fabricarea margelelor. In anii 1860 cateva noi procese si masinarii au fost dezvoltate ceea ce permitea fabricantilor de margele sa obtina uniformitatea culorilor si a dimensiunilor margelelor de nisip. Dar probabil cel mai mare avantaj pentru margelele de nisip a venit la inceputurile secolului al XX-lea cand a fost inventata o masinaria care sa taie automat margelele de nisip.
Producatori si tipuri
Margelele de nisip originale erau fabricate in Italia din tuburi rotunde realizand margele de nisip rotunde. Ani intregi italienii au detinut monopolul procesului de fabicatie. Cehii au intrat pe piata abia spre sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Astazi, cateva forme de tuburi sunt utilizate pentru a fabrica margelele de nisip, oferindu-ne fome diferite ale acestor cele mai mici margele. Piata este momentan dominata de catre cehi si japonezi. Cele mai unifome, de calitate superioara margele de nisip sunt margelele Delica Japoneze. Totusi, multi oameni prefera aspectul obtinut cu margelele cehesti, sustinand ca ofera un aspect mult mai artizanal, mai homemade margelelor. Margelele de nisip cehesti sunt de asemeni mult mai ieftine decat Delica. Chiar mai ieftine si mai putin uniforme decat cele cehesti sunt ramasitele de la cele japoneze, margelele de nisip indiene si chinezesti. Acestea pot fi gasite in manunchiuri la magazine cu reduceri precum Walmart si sunt o introducere grozava in margelit pentru copiii mai mari. Bieninteles, margelele de nisip pot fi accidental inghitite de aceea supravegherea tuturor copiilor de catre adulti este recomandata atunci cand margelesc.
Utilizare si semnificatii:
Margelele de nisip au devenit imediat populare. Erau utilizate ca decoratii pe haine si alte obiecte. In multe cazuri, margelele de nisip permiteau oamenilor sa isi infrumuseteze outfiturile mult mai elaborat decat era posibil pana in acel moment. De exemplu, Indienii Nord Americani foloseau margelele de nisip pentru a-si decora imbracamintea. Pana in acest moment, aceste triburi au folosit in principal scoici si pene de prepelita pentru a-si decora imbracamintea. Datorita popularitatii lor intense, margelele de nisip erau folosite extensiv ca margele de schimb. Cumparau ulei de palmier din Africa si pamant din USA. Bneinteles, oamenii au inceput sa adauge semnificatii articolelor facute din margele de nisip. Erau utilizate ca un dispozitiv de comunicatie. Triburile Zulu adaugau semnificatii culorilor si desenelor articolelor din margele. Fetele "insira mici dreptunghuri de margele pe un colier. Culorile si desenele pot semnifica totul, de la barfa la romantism, chiar si un cuplu despartindu-se. Aceste scrisori de dragoste sunt oferite baietilor care niciodata nu raman cu aceste fete, dar le pastreaza ca o evidenta a aventrilor lor (ele pot chiar fi introduse ca probe in instanta in anumite circumstante )".
Margelele de nisip sunt insirate pe siraguri pentru a produce bijuterii si veioze/lampadare, tesute pe razboi pentru a produce imbracamine si alte obiecte casnice. De asemenea ele sunt plasate pe fir si cusute in modele elaborate. Ele au fost cusute impreuna atat de frecvent incat o noua ramura a marglitului s-a dezvoltat: ornamentatia cu margele. Cateva site-uri, printre care htp://beadwork.about.com au forumuri dedicate ornamentatiei cu margele de nisip. tipare gratuite abunda pe internet, siteul exemplu oferind si el cateva. In ultimul timp, margelele de nisip au devenit populare.
Culoare, aspect, finisaj, dimensiuni:
Margelele de nisip sunt disponibile intr-una sau doua culori. Ele pot fi transparente, opace, metalizate, colorate in interior, cu foita metalica in interior, cu aspect inghetat sau AB (aurora-boreala). Ele se gasesc intr-o varietate coplesitoae de culori si marimi. Poate fi dificil sa cunosti toate dimensiunile, intrucat ele se gasesc listate dupa marimi de forma xx/o, de la 6/o la 22/o. Cu cat ma mare este numarul, cu atat mai mica este dimensiunea. Totusi chiar si cea mai mare margeluta este micuta la 3.3 mm. Cele mai mici margelute de nisip sunt mai mici de 1mm (0.1mm). Forma margelutelor este si ea destul de variata: rotunde, cubice, tubulare (de pana la 12 mm chiar), hexagonale, etc.
Articol de Sandra Paluzzi preluat, tradus si adaptat de catre mine de pe site-ul Beading Times.
Mai multe intr-un articol viitor.
Andra,
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu