INGRIJIREA PIETRELOR SI A BIJUTERIILOR

Pietrele (semi) pretioase sunt printre cele mai durabile creatii ale naturii, cu toatea acestea necesita ingrijire pentru a-si pastra frumusetea. Ingrijirea bijuteriilor tine de bun simt si simpla precautie.

* Inlaturati intotdeauna bijuteriile atunci cand va angajati in activitati care risca impactul sau expunerea lor la chimicale sau caldura, cum ar fi sporturile sau menajul.

* Intotdeauna puneti-va bijuteriile dupa folosirea lotiunilor, cosmeticelor, spray-urilor de par sau parfumurilor, nu inainte.

* Niciodata nu inlaturati bijuteriile tragand de pietre.

* Cea mai buna modalitate de a va depozita bijuteriile este in compartimentele unei cutii de bijuterii sau in saculeti pentru bijuterii. Depozitati fiecare piesa separat si colierele plat astfel incat pietrele mai dure sa nu le zgarie pe cele mai fine.

* Stergeti bijuteriile cu atentie utilizand un material moale dupa fiecare purtare, pentru a inlatura uleiurile si sarurile.

* Curatati-va bijuteria cu o solutie de curatat sau un curatator mecanic potrivit pentru piatra (semi) pretioasa. Utilizati un vas mai degraba decat chiuveta (pentru a evita pierderea pietrelor in cazul in care acestea se desprind) . Daca aveti dubii, utilizati apa calduta cu sapun si o perie moale.

* Ganditi-va de doua ori inainte de a introduce o bijuterie intr-un curatator ultrasonic. Diamantele, rubinele si safirele sunt in general ok, dar alte pietre s-ar putea sa nu. Daca aveti dubii, mai bine evitati.

*Pietrele opace, cum ar fi lapis lazuli, turcoazul si malachitul pot fi poroase si pot absorbi chimicalele si sapunurile, ducand la decolorare. Deci aceastea necesita o ingrijire speciala. Nu utilizati niciodata curatarea ultrasonica, amoniacul sau solutiile chimice. Aceste pietre ar trebui doar sterse cu o bucata de material umed.

*Opalele deasemenea necesita o ingrijire speciala. Nu utilizati niciodata un ultrasonic, amoniacul si evitati caldura si lumina puternica, acestea putand usca apa din opale.

*Pietrele organice, cum ar fi perlele, coralul si ambra trebuiesc stersa cu o bucata de material umezita. Datorita naturii lor organice, aceste pietre sunt atat fine cat si poroase. Fiti atenti cu chimicalele din spray-ul de par, cosmetice sau parfumuri. In timp ele le pot afecta, mai ales perlele.

* Pietrele care au o duritate pe scara Mohs de 7 sau mai putin se zgarie foarte usor; pietrele mai dure sunt mai putin susceptibile a fi zgariate, dar se pot ciobi sau sparge.


Observatie: Traducerea este proprie! Precizez sursa informatiilor in limba engleza!


Sursa: thaigem


Andra,

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu